Een auto verkopen zonder tenaamstellingscode

Wilt u uw auto verkopen zonder tenaamstellingscode? Dan kan dat een probleem zijn! In dit artikel leggen wij u in detail uit wat een auto verkopen zonder tenaamstellingscode nou is. 

Wijkopenautos-logoWijKopenAutos
Lees meer
Verkoop je Auto Snel
Zorgeloos de beste prijs
Gratis bieding | Voer je autogegevens in en ontdek de waarde van je auto
autovendi logoAutovendi
Lees meer
Gratis en Vrijblijvend
Accepteren elke auto
Gratis bieding | Je zit helemaal nergens aan vast en het is 100% gratis
inwilvanmijnautoaf-logoIkWilVanMijnAutoAf
Lees meer
Zonder Gedoe
Veilig verkopen
Gratis bieding | Gemakkelijke en betrouwbare verkoop van je auto

Wat is een tenaamstellingscode? 


Wanneer u een auto wilt verkopen heeft u de tenaamstellingscode nodig. Deze code bestaat uit 9 cijfers en is samen met het kenteken nodig om te bewijzen dat u de wettige eigenaar van de auto bent.

U kunt de auto niet verkopen of overdragen zonder de tenaamstellingscode. Aangezien u wettelijk moet bewijzen dat u de eigenaar van de auto bent. Een auto verkopen zonder tenaamstellingscode is onmogelijk. 

De tenaamstellingscode bestaat uit 2 delen, die apart verstuurd worden, om hem tegen criminelen te beschermen. 

wij kopen autos image

Waar vindt u deze tenaamstellingscode? 

De tenaamstellingscode van uw auto staat niet in de handleiding of op de verzekering. Integendeel, de tenaamstellingscode wordt in twee delen naar uw adres gestuurd.

Het eerste deel van de tenaamstellingscode staat op de brief die u persoonlijk ontvangt wanneer u uw auto koopt. Of die door de garage of dealer naar uw adres wordt gestuurd.

Het tweede deel van de tenaamstellingscode staat op de kentekencard die u per post thuisgestuurd krijgt. U kunt deze tenaamstellingscode het beste bewaren, want een auto verkopen zonder tenaamstellingscode is lastig. 

RDW, Staat der Nederlanden, CC0, via Wikimedia Commons
RDW, Staat der Nederlanden, CC0, via Wikimedia Commons

Kunt u een auto verkopen zonder tenaamstellingscode? 

Zoals hierboven vermeld, is het helaas niet mogelijk om een auto te verkopen zonder tenaamstellingscode. Deze tenaamstellingscode moet namelijk kunnen bewijzen dat u de eigenaar van de auto bent.

Als het mogelijk zou zijn om auto’s zonder kenteken te verkopen, zou het voor criminelen veel gemakkelijker zijn om auto’s legaal door te verkopen – en dat is natuurlijk niet de bedoeling. 

Wist u trouwens dat u zonder kenteken uw auto niet alleen niet kunt verkopen, maar hem ook niet kunt slopen, schorsen, verhandelen of uitvoeren? Het is dus heel belangrijk dat u uw tenaamstellingscode op een veilige plaats bewaart! 

Een auto verkopen zonder tenaamstelling is niet mogelijk

Help! Ik ben mijn tenaamstellingscode kwijt! Wel, het lijkt erop dat u niet de enige bent. Elk jaar worden er volgens de RDW zo’n 200.000 nieuwe kentekencodes aangevraagd, zodat een auto verkocht, gesloopt of overgeschreven kan worden. Zonder kentekenbewijs kunt u geen auto verkopen. 

Als u uw kentekenbewijs kwijt bent, kunt u gemakkelijk en snel een nieuwe code aanvragen. Bij de RDW, die dan naar uw adres wordt gestuurd. Als u een DigiD heeft, kunt u ook inloggen via de website van de RDW. Waar u meteen een nieuwe code kunt aanvragen en afdrukken.

Het aanvragen van een nieuwe tenaamstellingscode kost 1 euro en kan betaald worden met iDeal. 

Conclusie

Als u uw auto wilt verkopen, hebt u een tenaamstellingscode nodig. Zonder tenaamstellingscode is verkopen onmogelijk. Het eerste deel van deze code vindt u op de brief die u bij de aankoop van de auto gekregen hebt, en het tweede deel op de kentekencard die u gekregen hebt.

Zonder deze code kunt u uw auto niet legaal verkopen, slopen, overbrengen of zelfs maar uitvoeren. 

Als u de code echter kwijt bent, kunt u via de website van de RDW een nieuwe code aanvragen, per post of met DigiD, waarna u de code meteen kunt uitprinten. Het aanvragen van een nieuwe code kost u 1 euro.