Auto verkopen welke papieren hebt u nodig

Een auto verkopen welke papieren hebt u eigenlijk nodig? U wilt u auto verkopen, maar hebt geen idee welke papieren u zoal nodig hebt voor het verkopen van uw auto? In dit artikel leggen we u haarfijn uit welke papieren u zoal nodig hebt bij het verkopen van uw auto en waar u terecht kunt indien u deze papieren niet meer hebt of verloren bent.  

Wijkopenautos-logoWijKopenAutos
Lees meer
Verkoop je Auto Snel
Zorgeloos de beste prijs
Gratis bieding | Voer je autogegevens in en ontdek de waarde van je auto
autovendi logoAutovendi
Lees meer
Gratis en Vrijblijvend
Accepteren elke auto
Gratis bieding | Je zit helemaal nergens aan vast en het is 100% gratis
inwilvanmijnautoaf-logoIkWilVanMijnAutoAf
Lees meer
Zonder Gedoe
Veilig verkopen
Gratis bieding | Gemakkelijke en betrouwbare verkoop van je auto

Auto verkopen welke papieren? Een volledig kentekenbewijs


U wilt uw auto verkopen welke papieren heeft u daarvoor nodig? Een van de belangrijkste papieren bij het verkopen van uw auto is het kenteken. Het kentekenbewijs bevat uw nummerplaat en uw naam en moet in combinatie met het tenaamstellingsbewijs gebruikt worden.

Indien u een auto bezit van voor 2014 bestaat uw kentekenbewijs uit een tenaamstellingsbewijs en een overschrijvingsbewijs. U kunt geen auto verkopen zonder deze papieren. 

Tenaamstellingsbewijs – Auto verkopen welke papieren zijn nodig? 

Indien uw auto voor 1 januari 2014 aangekocht werd dan hebt u ook een tenaamstellingsbewijs nodig. Dit tenaamstellingsbewijs is op zich een code uit 9 cijfers die in 2 delen opgestuurd wordt.

Het eerste deel van uw code kunt u vinden in de brief die u kreeg na de aankoop van de auto terwijl het tweede deel van deze code op de kentekenkaart staat. Het is een goed idee om de kentekenkaart en de code los van elkaar te bewaren. Het is dan ook een van de belangrijkste papieren bij de verkoop van de auto. 

RDW, Staat der Nederlanden, CC0, via Wikimedia Commons
RDW, Staat der Nederlanden, CC0, via Wikimedia Commons

Auto verkopen welke papieren nodig: Kentekencard + tenaamstellingsbewijs 

Wanneer uw auto na 2014 gekocht werd hebt u dus een kentekenkaart en een tenaamstellingsbewijs nodig om uw auto te kunnen kopen, overschrijven, slopen of zelfs om uw auto te kunnen uitvoeren.

Zonder de kentekenkaart of het tenaamstellingsbewijs kan u uw auto niet legaal verkopen. U zult deze autopapieren dan ook altijd nodig hebben voor de verkoop van uw auto. 

Tenaamstellingscode aanvragen – Auto verkopen welke papieren nodig

Het kan natuurlijk wel eens voorvallen dat u de tenaamstellingscode kwijt bent. Dan kunt u de code opnieuw aanvragen via de website van de RDW. De aanvraag kost 1 euro en kan betaald worden met iDeal.

U kunt de code na enkele dagen per post ontvangen, of u kunt de code ook meteen krijgen en afprinten via uw DigiD. Enkel wanneer u deze tenaamstellingscode opnieuw hebt aangevraagd hebt u de nodige papieren om uw auto te verkopen. 

Andere nuttige papieren om auto te verkopen – auto verkopen welke papieren nodig

U hebt nu antwoord op de vraag: Auto verkopen welke papieren hebt u nodig? Wanneer u uw auto wil verkopen is het ook nuttig om enkele andere papieren bij de hand te houden. 

  • Kenteken Overdracht 

De kenteken overdracht kan gebeuren in het postkantoor en hoewel het natuurlijk niet verplicht is dat u als verkoper bij de kenteken overdracht bent, is het aan te raden dat u dit wel goed nakijkt. Indien het kenteken op uw naam staat blijf u dan ook verantwoordelijk voor de auto. Stel dat de nieuwe eigenaar het kenteken niet heeft overgedragen en een boete krijgt of een zwaar ongeval veroorzaakt, dan kan u hiervoor opdraaien. 

  • Het onderhoudsboekje 

Ook is het een goed idee om het onderhoudsboekje van de auto bij te houden en eventueel aan de nieuwe eigenaar te geven of te tonen. Het onderhoudsboekje is namelijk het bewijs dat uw auto goed onderhouden werd en dat de auto niet betrokken was in grote ongevallen wat de waarde van de auto (zelfs na herstelling) zwaar naar beneden kan duwen. 

Indien u uw onderhoudsboekje niet meer kan vinden kan u altijd aan de garage of de dealer vragen om dit boekje voor jou in te vullen. Normaal gezien is het erg makkelijk om het onderhoud aan uw auto terug te vinden in de database. 

We hopen dat we u voldoende antwoord hebben gegeven op de vraag: Auto verkopen wat heb je nodig