Auto verkopen voor export, hoe werkt dat eigenlijk? 

Wilt u een auto verkopen voor export? Bijvoorbeeld aan een Pool, Roemeen of Bulgaar? En vraagt u zich nu af wat uw opties zijn en hoe u dat eigenlijk doet, een auto verkopen voor export? In dit artikel leggen we u uit waar u op dient te letten bij een auto verkopen aan een buitenlander

Wijkopenautos-logoWijKopenAutos
Lees meer
Verkoop je Auto Snel
Zorgeloos de beste prijs
Gratis bieding | Voer je autogegevens in en ontdek de waarde van je auto
autovendi logoAutovendi
Lees meer
Gratis en Vrijblijvend
Accepteren elke auto
Gratis bieding | Je zit helemaal nergens aan vast en het is 100% gratis
inwilvanmijnautoaf-logoIkWilVanMijnAutoAf
Lees meer
Zonder Gedoe
Veilig verkopen
Gratis bieding | Gemakkelijke en betrouwbare verkoop van je auto

Wanneer spreken we over een auto verkopen voor export? Zodra u een auto verkoopt aan iemand die niet woonachtig is in Nederland, dan spreken we over een auto verkopen voor export. We zien bijvoorbeeld dat er veel auto’s op export gaan naar Oostbloklanden.

Bij een auto verkopen voor export gaat de procedure anders dan bij het normale overschrijven. U moet namelijk het kenteken dat aan uw auto is gekoppeld afmelden bij de RDW.

Vaak kan de koper u helpen bij de procedure, omdat het vaak om handelaren gaat die al vaker een auto hebben gekocht voor export. Maar u kunt ook gewoon contact opnemen met de RDW om te vragen wat u moet doen om een auto te verkopen aan een buitenlander. 

oude volkswagen polo drie deurs

Auto verkopen voor export, kenteken afmelden bij RDW

De kopende partij moet de auto uitvoeren. U gaat hiervoor samen met de koper en uw volledige set autopapieren naar een RDW balie, een RDW-keuringsstation of een autobedrijf dat bevoegd is door de RDW om auto’s te exporteren.

Een volledige set autopapieren bestaat uit een kentekencard met tenaamstellingscodes of een oude papieren deel I en deel II. Daarnaast dient u de kentekenplaten en uw legitimatie mee te nemen.

De kosten voor het exporteren van de auto betaalt u ter plekke. Dit kost gemiddeld 10 euro bij een RDW balie, maar erkende auto-export bedrijven berekenen vaak een hoger bedrag. 

Goed, u hebt nu alle papieren, een geldig legitimatiedocument en de kentekenplaten meegenomen naar de RDW of erkende auto-export bedrijf en de kosten betaald.

Zodra de medewerker uw auto heeft uitgevoerd, ontvangt u een vrijwaringsbewijs van de medewerker. Dit is een belangrijk document, want hiermee kunt u aantonen dat u niet meer de eigenaar bent van de auto en daarnaast kunt u hiermee de autoverzekering stopzetten.

Dit dient u zelf te doen bij uw verzekeraar. U hoeft de auto niet af te melden bij de belasting, de wegenbelasting wordt automatisch stopgezet. Als u teveel belasting hebt betaald, dan wordt dit automatisch verrekend of aan u terugbetaald. 

Een auto verkopen voor export buiten de EU gaat anders 

Wilt u een auto verkopen aan iemand die buiten de EU woont? Dan moet u naast de bovenstaande stappen ook nog een zogeheten “aangifte ten uitvoer” bij de Douane indienen. Dit kunt u zelf doen, maar verstandiger is om dit door een douane-expediteur laten indienen.