Auto verkopen particulier – zo regelt u het simpel en snel

Uw auto verkopen kan op verschillende manieren. Een goede en snelle optie is auto verkopen particulier. Een van de voordelen van uw auto verkopen particulier is dat u vaak een hogere verkoopprijs kunt vragen dan wanneer u de verkoop via een commercieel bedrijf regelt.

Wijkopenautos-logoWijKopenAutos
Lees meer
Verkoop je Auto Snel
Zorgeloos de beste prijs
Gratis bieding | Voer je autogegevens in en ontdek de waarde van je auto
autovendi logoAutovendi
Lees meer
Gratis en Vrijblijvend
Accepteren elke auto
Gratis bieding | Je zit helemaal nergens aan vast en het is 100% gratis
inwilvanmijnautoaf-logoIkWilVanMijnAutoAf
Lees meer
Zonder Gedoe
Veilig verkopen
Gratis bieding | Gemakkelijke en betrouwbare verkoop van je auto

Dit bedrijf krijgt namelijk in de meeste gevallen een deel van uw winst. Door uw auto verkopen particulier te regelen, moet u weliswaar iets meer tijd en energie erin steken, maar u houdt er vaak ook meer geld aan over.

Wat zijn de stappen van auto verkopen particulier?


Wanneer u uw auto particulier verkoopt, zal u eerst uw vraagprijs moeten bepalen. Dit doet u op basis van de reële waarde van de auto. Vervolgens zal u een online advertentie voor uw auto moeten plaatsen op het platform van uw keuze. Er zijn verschillende websites waarop het plaatsen van advertenties mogelijk is.

Wanneer geïnteresseerden zich melden, zal u bezichtigingen en proefritten moeten gaan plannen. Hiervoor is het belangrijk dat de auto er netjes en verzorgd uitziet. Is de potentiële koper nog steeds geïnteresseerd, dan zal u met de koper moeten onderhandelen over de verkoopprijs van de auto.

Zodra de verkoop rond is, moet de auto en het kenteken op de naam van de nieuwe eigenaar overschreven worden. Bij auto verkopen particulier zal dit persoonlijk gedaan moeten worden bij een kentekenloket.

Hier kan vervolgens ook de officiële betaling plaatsvinden. Bij het overschrijven van het kenteken zal ook de WA-verzekering, de apk-keuring en de wegenbelasting op de naam van de nieuwe eigenaar komen.

anwb verkoop service auto verkocht mevrouw blij

Tips voor auto verkopen particulier – snelle en succesvolle verkoop

Als u kiest voor uw auto verkopen particulier, dan is het belangrijk om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen en ervoor te zorgen dat u de hoogst mogelijke waarde uit uw auto kunt halen. Daarom geven we hieronder een aantal tips om voor een succesvolle verkoop te zorgen.

Wees altijd transparant bij uw auto verkopen particulier

Een van de eerste dingen waaraan u moet denken bij het verkopen van uw auto particulier is dat u een realistische vraagprijs vaststelt. Wanneer de prijs te hoog is, zal er weinig vraag zijn naar uw auto.

Maar wanneer de prijs te laag is, krijgt u soms te maken met argwaan van kopers. Hierdoor is het belangrijk dat u zorgvuldig onderzoek doet naar de waarde van uw auto. 

Ook moet u in de advertentie een aantal belangrijke details van uw auto vermelden, bijvoorbeeld de kilometerstand en de waarde. Verder is het aan te raden om goede foto’s te maken van zowel de binnenkant als van de buitenkant van de auto. Aantrekkelijke foto’s zullen de kans op verkoop vergroten.

Tot slot bent u verplicht de koper in te lichten over bestaande gebreken van de auto en de laatste keuringsdatum van de auto. Zo wordt de koper niet op een vervelende manier verrast na de aankoop.

Zorg ervoor dat u goed voorbereid bent

Wanneer u uw auto particulier wilt verkopen, zult u bezichtigingen moeten inplannen met potentiële kopers. Bij bezichtigingen en proefritten helpt het vaak als de auto in goede staat is. Neem daarom van tevoren de tijd om de auto goed schoon te maken zodat het voertuig er aantrekkelijk en fris uitziet voor de kijkers.

Daarnaast is het ook belangrijk dat u alle benodigde documentatie op orde heeft voor het geval de koper interesse toont in de auto en snel wil handelen.

Wil de klant graag contant afrekenen? Ga dan samen naar de bank zodat u fraude voorkomt. Zorg verder er ook voor dat u uw kentekenbewijs gereed heeft bij het overschrijven van de auto.