Auto verkopen overschrijven? Hier leest u hoe u dit doet 

U bent van plan om een auto te verkopen en heeft inmiddels al een koper gevonden? Dan bent u aangekomen bij de laatste stap bij het auto verkopen: overschrijven. Hoe zorgt u ervoor dat u dit goed en veilig doet en wat heeft u hier allemaal voor nodig? In dit artikel vertellen we u meer over het auto verkopen overschrijven. 

RDW, Staat der Nederlanden, CC0, via Wikimedia Commons
RDW, Staat der Nederlanden, CC0, via Wikimedia Commons

Noodzakelijk bij het auto verkopen overschrijven? 


Het belangrijkste wat u nodig hebt bij een auto verkopen overschrijven is natuurlijk een koper. Zodra u deze heeft gevonden, dan is het zaak dat u het papierwerk gaat regelen.

U moet de auto namelijk op naam zetten van de nieuwe koper. Het auto verkopen overschrijven gaat tegenwoordig heel eenvoudig. Het enige wat u nodig hebt zijn de juiste auto papieren.

Daarnaast is het goed om bij het auto verkopen overschrijven ook het onderhoudsboekje overhandigt aan de koper. Mocht u een eventueel overzicht hebben van recente reparaties en een bewijs dat de auto apk gekeurd is, dan kunt u dit ook aan de koper geven. 

Verder heeft u de volgende documenten nodig om het auto verkopen goed te laten verlopen:

  • Een geldig paspoort, rijbewijs of ID-kaart van de koper 
  • Het voertuigbewijs en tenaamstellingsbewijs of een kentekencard, dit is afhankelijk van wanneer de auto voor het eerst de weg op ging
  • Tenaamstellingscode of uw overschrijvingsbewijs
  • De autosleutels en overige toebehoren 

Wat hebt u nodig van de koper

Het is niet noodzakelijk, maar het is verstandig dat u genoeg informatie vergaart over de koper. Dit kunt u bijvoorbeeld doen tijdens het verkoopgesprek en door hem te vragen zichzelf te identificeren aan de hand van een geldig identiteitsbewijs. Hiermee voorkomt u een mogelijk fraude of oplichting. 

Daarnaast is het belangrijk dat u voordat u het auto verkopen overschrijven proces ingaat u er ook zeker van bent dat u het geld veilig ontvangt.

U kunt bijvoorbeeld afspreken dat de koper het geld van tevoren op uw rekening stort en dat hij de auto pas komt ophalen als u het geld op de rekening hebt ontvangen.

auto verkopen overschrijven aan blije koper door een oude man

Wilt de koper cash betalen? Dan is het wijsheid om hem van tevoren een tikkie te sturen en dat het auto verkopen overschrijven pas plaatsvindt op het moment dat het geld binnen is. Is dit niet mogelijk, dan kunt u altijd samen met de koper naar een geldmaat gaat waar u direct geld op uw rekening kunt storten.

Zo weet u zeker dat het geld op uw rekening staat en dat het geen vals geld betreft. 

Nu bent u aangekomen bij de laatste stap

Zijn alle bovenstaande zaken geregeld? Dan moet u als laatste stap bij het auto verkopen overschrijven de auto nog van eigenaar overschrijven. Dit gaat heel simpel en het best doet u dit samen met de koper.

U neemt de bovengenoemde documenten mee naar het postkantoor, een RDW of kentekenloket. In sommige gevallen kunt u dit ook via de website van de RDW doen. U overhandigt de documenten aan de medewerker en betaald voor de kosten. En klaar is Kees, gefeliciteerd met de verkoop van de auto.