Een auto verkopen, kentekenbewijs overschrijven is nodig

Wilt u uw auto verkopen? U hebt voor een auto verkopen een kentekenbewijs nodig. Als u uw auto verkoopt aan een garage, dealer of handelaar dan regelt de kopende partij de overschrijving en RDW-vrijwaring.

Gaat u de auto aan een particulier verkopen, dan zult u zelf de administratieve afhandeling moeten regelen. In dit artikel leest u meer over een auto verkopen kentekenbewijs noodzakelijk. 

Auto verkopen kentekenbewijs overschrijven – waarom is dat nodig? 


Vraagt u zich af waarom bij een auto verkopen kentekenbewijs noodzakelijk is? Op het moment dat de autoverkoop rond is, moet u het kenteken op naam van de koper zetten.

In principe moet dit door de koper gedaan worden. Als u uw auto aan een particulier hebt verkocht, dan moet diegene dat persoonlijk doen bij de RDW of op het postkantoor. 

Om eventuele fraude en problemen te verkopen, is het verstandig dat u als verkopen meegaat naar de RDW of het postkantoor.

Het is namelijk belangrijk dat u er zeker van bent dat het kenteken ook daadwerkelijk wordt overgeschreven. Want zolang het kenteken nog op uw naam staat, bent u verantwoordelijk voor de auto.

RDW, Staat der Nederlanden, CC0, via Wikimedia Commons
RDW, Staat der Nederlanden, CC0, via Wikimedia Commons

U dient tot die tijd een autoverzekering te hebben, de wegenbelasting betalen en de auto moet een geldige apk-keuring hebben. Eventuele boetes vallen ook gewoon nog op uw deurmat. 

Is bij een auto verkopen kentekenbewijs overschrijven? Dan ontvangt u een vrijwaringsbewijs. Op dat moment bent u niet langer verantwoordelijk voor de auto. U hoeft geen wegenbelasting meer te betalen en kunt uw verzekering stopzetten. 

Tijdens auto verkopen kentekenbewijs kwijt, wat moet u doen?    

Wilt u uw auto verkopen, maar bent u uw kentekenbewijs of tenaamstellingscode kwijt? Heel vervelend, want zonder een geldig kentekenbewijs is het niet mogelijk om uw auto te verkopen.

Gelukkig kunt u een nieuw kentekenbewijs of tenaamstellingscode aanvragen bij de RDW. U ontvangt dan binnen enkele dagen het kentekenbewijs. Voor uw eigen veiligheid wordt de tenaamstellingscode apart naar u opgestuurd.

Voor het opvragen van de documenten zijn kosten verbonden, op de site van de RDW kunt u lezen hoeveel het kost om een nieuw  kentekenbewijs of tenaamstellingscode op te vragen.  

Check het altijd van tevoren is het kentekenbewijs compleet? 

Is bij uw auto verkopen kentekenbewijs compleet? Het is belangrijk dat u dit van tevoren controleert, zo voorkomt u problemen. Hieronder de punten waar u op moet letten: 

 • Voor auto’s die na juni 2004 op de weg gekomen zijn bestaat het auto verkopen kentekenbewijs uit drie delen:
  • Deel 1A, hierin staan de voertuiggegevens
  • Deel 1B, hierin staan de gegevens van de eigenaar
  • Deel II, dit is het overschrijvingsbewijs
 • Voor auto’s die voor die voor juni 2004 op de weg zijn gekomen bestaat het kentekenbewijs uit deel I, deel II en deel III 
 • Vanaf 1 januari 2014 bestaat het kentekenbewijs uit 
  • Kentekencard
  • Tenaamstellingscode om het kenteken te kunnen overschrijven
  • Eventueel een kentekenbewijs deel II als u de auto uitvoert. 

We hopen dat u na het lezen van bovenstaande antwoord hebt gekregen op de vraag: auto verkopen kentekenbewijs noodzakelijk?