Hoe werkt een auto verkopen kenteken overschrijven? 

Bij uw auto hoort een kentekenbewijs. Een klein, groen, op een creditcard lijkend kaartje. Op de weg bent u verplicht deze mee te nemen en ook bij de verkoop van uw auto is het kentekenbewijs van groot belang. In deze blog vertellen we u meer over wat auto verkopen kenteken overschrijven precies inhoudt en waarom dit bij de verkoop van uw auto zo belangrijk is.

Wijkopenautos-logoWijKopenAutos
Lees meer
Verkoop je Auto Snel
Zorgeloos de beste prijs
Gratis bieding | Voer je autogegevens in en ontdek de waarde van je auto
autovendi logoAutovendi
Lees meer
Gratis en Vrijblijvend
Accepteren elke auto
Gratis bieding | Je zit helemaal nergens aan vast en het is 100% gratis
inwilvanmijnautoaf-logoIkWilVanMijnAutoAf
Lees meer
Zonder Gedoe
Veilig verkopen
Gratis bieding | Gemakkelijke en betrouwbare verkoop van je auto

Auto verkopen kenteken – Bewijs dat de auto van u is


In januari 2014 is het papieren kentekenbewijs vervangen door de kentekencard, een kentekenbewijs op creditcardformaat.

De kentekencard brengt het voertuigbewijs en het tenaamstellingsbewijs samen op 1 kaart en toont aan dat u de eigenaar van de auto bent. Deze kaart is daardoor handzamer in gebruik en efficiënter.

De kentekencard bevat nu dus alle belangrijke gegevens over uw auto. Het is daarom van groot belang dat u deze pas niet verliest.

Het document is daarom dan ook beter beveiligd dan het papieren kentekenbewijs, door 7 verschillende echtheidskenmerken.

Zo heeft de kentekencard bijvoorbeeld voelbaar reliëf en optisch variabele inkt, die van kleur verandert wanneer het document gekanteld wordt.

RDW, Staat der Nederlanden, CC0, via Wikimedia Commons
RDW, Staat der Nederlanden, CC0, via Wikimedia Commons

Op de juiste manier uw auto verkopen kenteken overschrijven

Op het moment dat u uw auto gaat verkopen is het kentekenbewijs van groot belang, omdat deze toont wie de eigenaar van de auto is.

Wanneer u uw auto wilt verkopen heeft u uw volledig kentekenbewijs nodig. Als er een deel ontbreekt kan deze bij de RDW opnieuw aangevraagd worden.

Er zijn 2 situaties waarbij kenteken overdracht plaatsvindt, namelijk wanneer u uw auto particulier verkoopt en wanneer u uw auto aan een garage, dealer of handelaar verkoopt. 

Auto overschrijven bij Particuliere verkoop

U gaat uw auto verkopen kenteken overdragen aan een particulier. Meestal gebeurt dit in een postkantoor. Op het moment dat het kenteken is overgeschreven ontvangt u een vrijwaringsbewijs.

Met het vrijwaringsbewijs kunt u aantonen dat de auto niet meer op uw naam staat en dat u dus ook geen verplichtingen meer hebt aan deze auto.

Het is belangrijk om altijd mee te gaan naar het postkantoor, zodat u het vrijwaringsbewijs zelf in ontvangst kunt nemen en er zeker van kunt zijn dat de overschrijving van uw auto correct is verlopen.

Verkoop aan garage of dealer

Wanneer u uw auto aan een dealer of garage verkoopt, of deze inruilt voor een andere auto, is auto verkopen kentekenbewijs overschrijven een stuk makkelijker. U kunt dan uw kentekenbewijs meegeven aan een medewerker en ontvangt vervolgens een vrijwaringsbewijs.

Auto verkopen kenteken overschrijven naar het buitenland?

Als de auto geëxporteerd moet, moeten er een aantal zaken geregeld worden rondom het kentekenbewijs. De auto verlaat het land en het kenteken hoeft niet meer geregistreerd te blijven in Nederland.

Wanneer u dit wilt regelen kunt u uw auto aanmelden voor uitvoer bij een RDW-keuringsstation of RDW-balie. Dit bedrijf zal de auto vervolgens afmelden in het kentekenregister en daarmee de registratie van het kenteken direct beëindigen.

U ontvangt op dat moment een papieren kentekenbewijs deel II, beter bekend als het uitvoerkenteken. De kentekencard en het uitvoerkenteken functioneren samen als uitvoerkentekenbewijs.

Hiermee mag u nog maximaal 14 dagen over de Nederlandse openbare wegen rijden, om op die manier de auto naar het buitenland te vervoeren.