Auto verkopen aan particulier, hoe doet u dit snel en effectief?

Een auto verkopen aan particulier is een van de verschillende manier waarop u uw auto kunt verkopen. Het grootste voordeel van een uw auto verkopen aan particulier is dat u vaak meer geld kunt krijgen voor uw auto dan wanneer u de auto verkoopt aan een garage of dealer.

Het nadeel is daarentegen dat u wel veel zelf moet regelen om uw auto te verkopen. In dit artikel vertellen we u meer over welke acties u moet ondernemen bij een auto verkopen aan particulier. 

anbw verkoop service auto verkocht mevrouw blij

Auto verkopen aan particulier – wat zijn de benodigde acties?  


Kiest u voor een auto verkopen aan particulier? Dan is het noodzakelijk dat u de volgende acties onderneemt:

  1. De vraagprijs bepalen. Als u niet weet hoeveel u kunt vragen voor uw auto, dan kunt u dit online checken. Er zijn namelijk verschillende autoverkoop websites zoals op marktplaats waar u kunt onderzoeken hoeveel men vraagt voor een soortgelijke auto. Het is namelijk belangrijk dat u niet teveel maar ook zeker niet te weinig vraagt. U wilt immers zoveel mogelijk geld verdienen aan het auto verkopen aan particulier.  
  2. Bepalen hoe u uw auto gaat verkopen. Wilt u gebruik maken van de lokale krant, een advertentie ophangen in de plaatselijke supermarkt of een briefje op de raam plakken? Dit zijn mogelijkheden, maar het heeft niet de grootste kans van slagen. Een auto verkopen aan particulier gaat tegenwoordig gemakkelijk en snel via een online platform. Denk bijvoorbeeld aan Marktplaats, ANWB Inkoopservice of andere online verkoop websites. 
  3. Een advertentie maken. Zorg ervoor dat u een pakkende advertentie opstelt waarin u uw auto mooi verkoopt. Wees wel eerlijk en transparant, vermeld bijvoorbeeld als de auto schade of defecten heeft en zorg ervoor dat de papieren op orde zijn. Maak ook mooie foto’s van uw auto, let erop dat uw auto er van binnen en buiten schoon uitziet. 
  4. Contact onderhouden met mogelijke kopers. Zodra u de advertentie plaatst, zullen potentiële kopers zich melden om meer informatie over de auto te krijgen, te onderhandelen en om een bezichtiging in te plannen. Zorg ervoor dat u snel reageert op berichten, zo vergroot u de kans van slagen. 
  5. Bezichtigingen en proefritten inplannen. Zodra u een potentiële koper hebt en de prijs (enigszins) hebt onderhandeld, dan is de volgende stap het inplannen van een bezichtiging en/ of proefrit. Zorg dat de auto er dan netjes en verzorgd uitziet. 
  6. De verkoop afronden. Op het moment dat u een deal hebt met de verkoper, moet de auto en het kenteken op naam van de nieuwe eigenaar worden overgeschreven. Dit doet u bij een RDW-loket of bijvoorbeeld bij Post.nl. Wel moet u dan de benodigde papieren (geldig identiteitsbewijs en kentekenbewijs) bij de hand hebben. 

De laatste tips voor een auto verkopen aan particulier

Een van de belangrijke auto verkopen tips is van te voren uit te zoeken welke documenten u nodig hebt voor het afronden van de verkoop. Denk bijvoorbeeld goed na over waar u de auto gaat overschrijven en hoe u ervoor zorgt dat u op een veilige manier uw geld in handen of op uw rekening ontvangt.

Als de koper graag contant wilt afrekenen, dan is het verstandig om naar een bankautomaat waar u het geld direct kunt storten. Zo voorkomt u een mogelijke fraude. Ten slotte, onderzoek ook alvast welke administratie u achteraf nog moet regelen, zoals de verzekering stopzetten.