Auto verkopen aan buitenlander, dat doet u zo!

Uw auto verkopen aan buitenlander? Dat kan heel interessant zijn. Vooral een schadeauto is erg geliefd bij buitenlanders. Deze auto’s kunnen namelijk zeer winstgevend zijn voor de kopende partij.

De reparatiekosten in het buitenland zijn vaak erg laag, waardoor de auto’s veel geld kunnen opleveren als ze geëxporteerd worden. Maar het is wel belangrijk om te weten dat u ook geld kunt kwijtraken als er fouten gemaakt worden tijdens het proces van auto verkopen aan buitenlander.

In deze blog vertellen we u meer over de voordelen, maar ook de nadelen als het gaat om het exporteren van auto’s. Ook gaan we dieper in op hoe u het beste een auto verkoopt aan een buitenlander en we geven u praktische tips. 

oude volkswagen polo drie deurs

Uw auto verkopen aan buitenlander – de voordelen ervan


Het grootste voordeel van uw auto verkopen aan buitenlander is dat u meer geld kunt krijgen voor uw auto. Zowel Nederlandse als Belgische auto’s zijn namelijk erg gewild in het buitenland. Hieronder benoemen we een aantal redenen waarom onze auto’s zo geliefd zijn in het buitenland: 

  • De auto’s in Nederland zijn beter onderhouden. In Nederland is de apk verplicht, wat niet het geval is in veel andere Europese landen. Een buitenlandse autokoper gaat er daarom vaak vanuit dat auto´s uit de Benelux regio meestal in goede staat zijn.

  • Vooral in Oost-Europa vinden ze een nieuwe auto kopen te duur. In Nederland vinden we het heel normaal om een nieuwe auto te kopen of te leasen via de werkgever. Maar in het buitenland geeft men liever niet zoveel geld uit om het nieuwste model aan te kunnen schaffen. De auto’s uit België en Nederland rijden namelijk prima en zijn ook nog eens een stuk voordeliger in de aanschaf. 

  • Defecte of schadeauto’s kunnen voor zeer schappelijke prijzen gerepareerd worden in buitenlandse garages. Met name in Oost-Europa kan een autoreparatie voor een laag prijsje uitgevoerd worden. Tweedehands onderdelen zijn hier goed verkrijgbaar, de automonteurs werken snel en hun service is goedkoop.

De nadelen van een auto verkopen aan buitenlander 


Uw auto verkopen aan buitenlander is niet altijd even gemakkelijk. Daarnaast zijn er ook een aantal nadelen waarmee u rekening moet houden. 

  • De betrouwbaarheid van de koper. Meestal verloopt het auto verkopen aan buitenlander online. Zakendoen via het internet kan soms gevaarlijk zijn, met name door de anonimiteit van de potentiële koper. Wilt u een auto met een waarde van duizenden euro’s verkopen aan een buitenlandse koper, dan is dit niet zonder risico. U moet altijd rekening met mogelijke oplichters. Het zal zeker niet de eerste keer zijn dat een auto geëxporteerd wordt zonder dat de verkoper hiervoor geld heeft gehad.  

  • Veel zelf moeten regelen. Als eerste moet u natuurlijk de verkoop realiseren, oftewel de auto verkopen aan buitenlander. Vervolgens moet u de auto afmelden bij de RDW, de export- kentekenplaten plaatsen en laten vrijwaren. Ook moet u het voertuig bij uw lopende verzekering afmelden, een tijdelijke nieuwe verzekering aanvragen en vervolgens ook nog het geld ontvangen van de koper. Oftewel, een heleboel geregel, waarbij de kans op fouten zeker aanwezig is. 

Auto verkopen aan buitenlander, hoe doet u dat eigenlijk?

Uw auto verkopen aan buitenlander is mogelijk op twee manieren. U kunt zelf de auto verkopen aan de buitenlandse koper of u kunt hiervoor een gespecialiseerde inkoopservice voor exportauto’s inschakelen.

Door dit laatste te doen, bespaart u uzelf veel moeite en tijd. Bovendien werkt u dan met een RDW-erkende onderneming en u weet zeker dat het geld binnen de kortste keren veilig op uw rekening staat.