3 meest voorkomende oplichtingstrucs bij auto verkopen

Oplichtingstrucs zijn methodes die criminelen gebruiken om geld verdienen aan jouw goedgelovigheid of naïviteit. De truc is om jou te laten geloven dat je een hele goede deal maakt en spekkoper bent. Met als gevolg dat je een miskoop doet. Je bent je geld kwijt en zit opgescheept met een auto waar je niets aan hebt. Of misschien heb je er zelfs geen auto aan over gehouden.

Opletten dus, zeker in de autohandel zijn er veel oplichtingstrucs gaande. Kleine criminelen tot grote criminele organisaties willen een graantje meepikken van de enorme bedragen die omgaan in de autobranche.

De 3 meest voorkomende oplichtingstrucs in de autobranche op dit moment, laat je niet oplichten! Wees alert…

Telefoonfraude meest simpele van de oplichtingstrucs


Tijdens het zoeken naar een auto op internet kom je mogelijk een hele mooie auto tegen. Deze is net wat scherper geprijsd dan vergelijkbare auto’s. Hey dat lijkt een buitenkansje (Alarm bellen!!).

Alles aan de advertentie lijkt te kloppen. Je doet het verstandige en belt naar het bedrijf. Er volgt een keuzemenu en je wordt in de wacht gezet. En ondertussen begint de teller te lopen, net zo lang totdat je besluit op te hangen.

Een paar euro’s of misschien tientjes lichter. Alleen merk je dat pas als de telefoonrekening komt.

Het lijkt misschien onschuldig maar criminele organisatie verdienen hier veel geld mee. Let goed op afwijkende telefoonnummers. Deze telefoonnummers beginnen met: 0137 – 0180 – 0190 – 0900.

Mobiel bankieren op telefoon en laptop

Mobiel bankieren oplichtingstrucs


Je hebt je auto zelf op een auto verkoop website aangeboden in de hoop dat je meer krijgt dan wanneer je zou inruilen. Niet kort daarna volgen al de eerste telefoontjes.

Autohandelaren…

Die zitten met zijn alle tegelijk het internet af te struinen naar handel. Een paar biedingen volgen maar niet waar je op gehoopt had.

Dan volgt er een telefoontje van een vriendelijke jongeman die interesse heeft en niet gelijk begint te onderhandelen. Je maakt een afspraak en de jongeman komt langs. Die bekijkt de auto, stelt wat logische vragen en jullie rijden samen een rondje. Er volgt een deal.

De betaling? Die volgt ook direct. Met de mobiele telefoon. De bankieren app wordt geopend en de bevestiging volgt op het scherm. Kijk betaald!

Echter na enkele dagen is het geld nog steeds niet bijgeschreven op de bankrekening. De politie waarschuwde via Facebook.

klokken van de auto met kilometerstand

Kilometerstand terugdraaien


Het aantal kilometers dat een auto heeft gereden is bepalend voor de prijs. Daarom is het voor autohandelaren lucratief om kilometerstanden terug te draaien.

Volgens Avrotros Opgelicht een van de meest voorkomende oplichtingstrucs. Hun onderzoek wijst uit dat er in 2014 maar dan honderdduizend auto’s zijn ingevoerd vanuit het buitenland. Van dit aantal zou er tussen de dertig en vijftig procent zijn terug gedraaid.

Goed opletten dus bij het kopen van een geïmporteerde auto. Wees alert en controleer goed de onderhoudshistorie. Eventueel neem je contact op met de garage die in het boekje stat. Geen boekje of historie aanwezig? Dan moet je geen risico nemen.

Plaats een reactie